Allmänt om motorcyklar

Allmänt om motorcyklar
Allmänt om motorcyklar

 

Motorcyklar är något som klassas som ett motorfordon och som vanligtvis har två hjul. I vissa fall kan även en del motorcyklar ha tre hjul. I detta fall är det ett extrahjul för säkerhet eller helt enkelt ett extra hjul för transport med sidovagn. Dessa fordon finns i massor med olika klasser och modeller. Detta inte bara i Sverige utan även i övriga delar av världen där motorcyklar ibland kan se helt annorlunda ut. Något som många gånger är förknippat med motorcyklar och de som kör dessa fordon, är ett medlemskap i en motorcykelklubb. De flesta av dessa klubbar är bra och fredliga, men här finns det även en avart som bedriver Kriminella handlingar och många gånger också är mycket våldsbenägna.

De flesta vanliga människor som kör och äger en motorcykel kommer dock att vara de som har den som en hobby eller ett transportmedel utan att vara anslutna till någon klubb av något slag. För att du ska få köra en motorcykel kommer det också precis som med bilar att krävas ett körkort. I det fallet finns det i motorcyklarnas värld något som kallas för lätt motorcykel och tung motorcykel. För att få köra dessa är det olika körkort som gäller. Har du enbart körkort för lätt motorcykel får du inte köra ett fordon över 125 cc, men har du kortet för tung motorcykel får du köra alla förekommande fordon inom detta område.

När det gäller motorcyklar kommer det att finnas de som tävlar med dessa fordon, vilket då är något som ingår i motorsportens värld. Här kommer det då att finnas olika klasser inom denna sport. Detta är något som kommer från olika klasser på vanliga motorcyklar också, vilket är något som normalt delas upp i hur många cc den motor som sitter i en motorcykel har. De vanligaste storlekarna på en motorcykel är 125, 250, 500, 750 och 1000 cc. Benämningen cc är det som står för motorcykelns motors cylindervolym. Ju större denna är desto större effekt kommer den motorcykel du äger att ha.

Inom motorcyklar kommer det även att finnas andra olika typklasser. Detta är då alla de som klassas in i olika grupper beroende på vad de anses vara avsedda för. Här finns det exempelvis de som kallas för chopper, vilket då är de som har ett högt handgrepp och många gånger även en hög framgaffel. Här kommer det också att finnas de som klassas som touring, vilket är de som anses avsedda för långa turer runt hela länder. Hur du än vrider och vänder på det kommer det alltid att finnas en typ av motorcykel för alla, bara intresset för dessa otroliga maskiner finns. Detta intresse är något som finns hos många människor.

rider