Motorcyklar i dator- och tv-spel

Motorcyklar i dator- och tv-spel
Motorcyklar i dator- och tv-spel

Motorcyklar och den tillhörande kulturen med bikers är ett populärt tema både på vita duken och inom spelvärlden.

Ride


Ride är ett klassiskt racingspel där man kör motorcykel längs en bana och tävlar mot andra om att komma först i mål. Spelet släpptes den 27 mars 2015 i Europa och under början av oktober samma år i USA. Det finns till PC, Xbox 360, Xbox One, Playstation 3 och Playstation 4. Utöver enspelarläget finns ett flerspelarläge där man kan tävla mot andra spelare över internet. Spelet har beskrivits som ett motorcyklarnas motsvarighet till det populära bilspelet Forza.

I oktober 2016 kom uppföljaren Ride 2 där man kan välja mellan cirka 200 olika motorcyklar och med utökade möjligheter att anpassa dessa. I november 2018 släpptes Ride 3, som innehöll ännu fler motorcyklar och totalt 30 banor.

Det nästkommande spelet i serien är Ride 4, som utannonserades i början av december 2019 och som beräknas släppas någon gång under 2020.

Motorcyklar i Grand Theft Auto


Grand Theft Auto är ett spel som de flesta har hört talas om, även de som inte brukar spela tv-spel själva. Spelmekaniken bygger på att man stjäl bilar som man sedan kan köra omkring med i den virtuella staden. I vissa av GTA-spelen kan man köpa en bil istället för att stjäla den. Då handlar det oftast om mer sällsynta modeller som man inte kan hitta någon annanstans.

I och med Grand Theft Auto: Vice City introducerades även motorcyklar till spelserien och till och med polisen har tillgång till motorcyklar. Vissa av uppdragen i spelet utför man åt ett kriminellt MC-gäng i Vice City men huvudparten av spelet färdas man ändå mestadels med bil.

Till Grand Theft Auto IV släpptes dock 2009-2010 ett DLC kallat The Lost & Damned, vars story helt fokuserar på bikerkulturen. Man spelar där som Johnny Klebitz, vicepresident för det kriminella MC-gänget The Lost. Som sig bör i denna typ av sammanhang åker man omkring på en mullrande Harley Davidsson-liknande motorcykel och belönas även för att köra i formation med sina klubbkamrater. Uppdragen berör ämnen som interna konflikter (vilka leder till att man själv så småningom tar över rollen som president), droghandel och gängkrig.

Road Rash


Slutligen har vi Road Rash som är motorcykelracing med en twist. Det är en serie spel som släpptes mellan 1991 och 1999, ursprungligen till SEGA Mega Drive men senare även till den tidens hemdatorer som Amiga och Atari ST. Förutom att köra snabbt går det även att ta sig an sina motståndare på ett mer handgripligt sätt. Till sin hjälp har man olika närstridsvapen att svinga mot motståndaren när man kommit inom räckhåll. Man kan även sparka till motståndarens motorcykel för att få den ur balans. För att göra det hela ännu lite mer utmanande finns även polismotorcyklar som jagar fartsyndarna.

rider