Motorcyklar på vita duken

Motorcyklar på vita duken
Motorcyklar på vita duken

Motorcykeln representerar frihet och äventyr och för många är den en slags modern häst för samtidens cowboy. Vare sig man är förare på egen hand som åker till och från jobbet på sin hoj, medlem i en MC-klubb, kanske en världsresenär eller helt enkelt gillar att meka med bågar så är motorcykeln så mycket mer än bara ett transportfordon. Talar man med en MC-ägare om dennes tvåhjuling så låter det lätt som han eller hon talar om en kärlekspartner då relationen går djupare än att bara vara ägare till ett föremål.

Det här har uppmärksammats en hel del på vita duken och genom tiderna har både stora och små filmer haft motorcykeln i fokus. Att just dessa filmer ofta blivit ikoniska beror nog mycket på att motorcykeln och vad den står för väcker så starka känslor. Det märks till och med i vardagen; har man en vän eller en kollega som älskar sin hoj så är det inte ovanligt att de har på sig kläder och märken som är kopplade till den; läderjackor, skinnbyxor eller tunga boots, till exempel. Känner du någon som är motorcykelfantast så kan man glädja dem med en tuff keps med tryck och de kommer garanterat ha den på sig vid varje tillfälle. Det är som sagt frågan om så mycket mer än bara ett själlöst föremål!

Berömda MC-filmer

Steve McQueen är en av de mest ikoniska skådespelarna som associeras med just motorcyklar, och det beror framförallt på filmen ”Den stora flykten” från 1963 som för evigt gjorde honom till en MC-symbol. Filmen handlar om hur McQueen och hans medfångar flyr ett tyskt militärläger under det Andra världskriget, och här finns en berömd scen där han gör ett enormt språng över ett stängsel på sin motorcykel. Hoppet, som gjordes av en stuntman efter att McQueen själv kvaddat sin hoj och nästan sig själv vid det första försöket, räknas idag till en de

mest legendariska motorcykelscenerna, vid sidan av bland annat Tom Cruises motorcykelfärd bland startande jetplan i Top Gun och Harrison Fords MC-flykt från nazisterna i en av Indiana Jones filmerna.

En annan kultfilm som är knuten till motorcyklar är naturligtvis Easy Rider med Peter Fonda och Dennis Hopper, som handlar om ett par knarklangare som gör en road trip genom USA efter en lyckad affär. Filmens soundtrack innehåller dessutom en av de mest kända motorcykellåtarna, Steppenwolfs Born to be Wild, som för alltid kommer att förknippas med just hojar.

Ett helt annat tema har filmen Dagbok från en motorcykel från 2004, som förvisso även den är en roadmovie, men som handlar om den unge Che Guevaras resor genom Sydamerika. Filmen är baserad på Guevaras egna dagböcker, därav namnet, och det var under resorna som han kom i kontakt med tidens sociala problem, vilket senare fick honom att radikaliseras. Återigen betonas i filmen det återkommande motivet av äventyr och frihet, vilket är en av anledningarna till att motorcyklar är så populära.