Vinterförvaring av din motorcykel

Vinterförvaring av din motorcykel
Vinterförvaring av din motorcykel

Förr eller senare kommer man till den tidpunkt på året som alla MC-åkare har ångest inför, nämligen då det är dags att ställa undan sin motorcykel på vinterförvaring, för att vänta på bättre motorcykelväder till våren. Innan man lägger ett täcke över sin MC finns det dock vissa saker man måste göra för att förbereda den på den långa dvalan, så att den är i gott skick när det är dags att köra ut den ur garaget igen.

För just ett garage är nämligen den ideala förvaringsplatsen för en motorcykel. Det bör i alla fall vara en torr och lagom varm plats, med tak över huvudet. Även om det kan kännas lockande att använda exempelvis sitt växthus som förvaringsutrymme för motorcykeln, om man redan har ett växthus på tomten som man inte använder, lämpar det sig alltså inte, eftersom det blir alldeles för fuktigt därinne på sommaren, och för kallt på vintern.

För att förbereda motorcykeln bör man först och främst byta olja och filter i motorn, och fylla bensintanken full. Det är också en bra idé att tvätta motorcykeln relativt noga, eftersom smuts som lämnas kvar över hela vintern kan skapa skador på kromet och lacken. Motorcykelns kedja bör smörjas in, och om man är noga även vissa andra delar av motorcykeln.

Också däcken behöver lite extra omsorg inför och under vintern. Man bör pumpa dem lite extra när motorcykeln ställs undan, eftersom de oundvikligen förlorar lite luft under vintermånaderna. Det är också bra om man kan vrida på däcken några gånger under vintern, så att tyngden inte ligger på samma del av däcken hela tiden.

Slutligen kan det vara en klok investering att köpa en så kallad underhållsladdare, som håller batteriet laddat under vintern. Annars finns risken att batteriet är helt dött när det är dags att rulla ut motorcykeln för premiärturen på våren – och det vill man ju verkligen inte.

rider