Harley-Davidson – en motorcykel och en livsstil

Harley-Davidson – en motorcykel och en livsstil
Harley-Davidson – en motorcykel och en livsstil

Harley-Davidson, mer känt i motorcykelkretsar som bara HD, är en amerikansk motorcykeltillverkare. HD har genom sin mer än 100-åriga historia överkommit många hinder, bland annat den stora depressionen i USA, många omarrangemang bland företagets ägare, perioder med dålig ekonomi och bristande kvalitet på produkterna samt intensiv internationell konkurrens. HD klarade sig dock igenom allt detta, och idag är Harley-Davidson Motor Company en av de största motorcykeltillverkarna i världen, med en stor skara mycket trogna fans.

Grundarna av HD är William Harley, Walter Davidson, William Davidson och Arthur Davidson, varav de tre sistnämnda är bröder. Det skedde år 1903 i Milwaukee i Wisconsin, USA, och där har HD sitt huvudkontor än idag. Den numera ikoniska logotypen för HD skapades av aunt Janet, en släkting till William Harley. Hon designade den och målade den allra första loggan, då med röda bokstäver inramade i guld mot en svart bakgrund.

Idag är HD så mycket mer än bara en motorcykel – för många är det en livsstil. Det finns till exempel motorcykelklubbar som uteslutande kör HD-motorcyklar, och bikerkulturen har länge förknippats med just Harley-Davidson. Det har tyvärr också kriminella motorcykelklubbar, men det har egentligen ingenting med Harley-Davidson i sig att göra – det beror bara på HD:s popularitet bland motorcykelklubbar i allmänhet.

Om du drömmer om att äga en HD, kanske för att åka med kompisgänget på en motorcykelsemester, men du inte kommer att hinna spara ihop tillräckligt mycket pengar i tid till resan, kan en lösning vara att ta ett snabblån. Kom bara ihåg att jämföra de olika lånens villkor först, till exempel på Lanlistan.se, så att du vet att du får de bästa förutsättningarna. Sedan kan du betala tillbaka lånet när du redan har de obetalbara minnena från resan.

rider