Så får du råd med en motorcykel

Så får du råd med en motorcykel
Så får du råd med en motorcykel

Drömmer du om att köpa en motorcykel? Då vet du nog redan att det kan bli en ganska dyr historia. Man kan spendera många tusenlappar på själva motorcykeln, men det är även andra kostnader man måste ta i beaktande innan man vet hur mycket man måste spara ihop. Försäkringen kan till exempel kosta en hel del, speciellt om man köper en nyare och lyxigare motorcykel. Man bör även räkna in hur mycket däcken kommer att kosta, samt den skyddsutrustning som man måste använda när man kör. När man väl har alla dessa kostnader på papper finns det många sätt att spara ihop pengarna på.

Spara och göra rätt val

Det första du bör fundera på är om du har onödiga saker i hemmet som du kan sälja av för att få ihop lite pengar. Allt från kläder i fint skick, gamla leksaker, köksutrustning och möbler går att sälja på olika auktionssajter, loppisar eller lokalt genom annonser. Ett sätt att göra hela motorcykelköpet billigare är att se om du kan hitta den modell på motorcykeln du önskar till ett billigare pris, eller om du kanske rent av kan välja ett billigare märke med liknande funktioner. Det kan även vara en god idé att se efter om du kanske kan köpa skyddsutrustningen second-hand, men se då till att allt verkligen är i gott skick. Givetvis finns det några saker som måste få kosta. Det är till exempel viktigt med rätt försäkring samt däck i gott skick. En hjälm som ger fullgott skydd är något som inte får snålas in på.

Försäkringen kan bli dyr

Någonting som många glömmer bort är att försäkringen för vissa motorcyklar kan bli väldigt dyr. Köper man till exempel en riktigt sportig motorcykel kan en helförsäkring kosta så mycket som 26 000 kronor om året. Det beror på att denna typ av motorcyklar oftare är inblandade i olyckor jämfört med andra motorcyklar. Den modell du köper kan alltså göra stor skillnad på hur dyr din försäkring blir. Tyngre modeller med lägre effekt är till exempel mycket billigare att försäkra än de snabbare, lättare modellerna. Fundera även på om du behöver en hel- eller halvförsäkring. Helförsäkringen täcker även skador på din motorcykel till skillnad från halvförsäkringen. Den är därför bra att välja om du köper en ny och dyr motorcykel eller bor i en storstad där det finns större risk för stöld. Missa inte att ringa runt till de olika försäkringsbolagen för att hitta det allra bästa priset. Det kan nämligen skilja sig ganska rejält åt mellan de olika bolagen.

rider